הפרעות אכילה

הפרעות אכילה והטיפול בעזרת EFT

 מחקרים וטיפולים קליניים  בשיטת EFT מאשרים את ההשערה
על השפעות חיוביות במצבים כגון הפרעות פוסט טראומתיות,
פוביות, הפרעות אכילה, בולמיה, אנורקסיה ושמירה על ירידה במשקל.

שיטת EFT משלבת אסטרטגיות קוגניטיביות עם תהליכים שמקורם באקופונקטורה,
ושיטות העוסקות בשינוי המקור הקוגניטיבי, ההתנהגותי והנאורוכימי של בעיות פסיכולוגיות.

שילוב של הדרכות בטכניקת EFT עם תוכניות הורדה במשקל, הראה הצלחה בבלימת נטייה לתאווה לאוכל.

הפרעות אכילה עולמיות

מחקר שבוצע בשנת 2010  העלה כי הוצאות מערכות הבריאות במדינות שונות
על בעיות הקשורות להפרעות אכילה והשמנה הן בין 0.7 ל-2.8 אחוזים.
בבדיקות לא קליניות נמצא קשר בין תאווה למזון ומשקל גוף,
והוצעה ההנחה כי תאווה לאוכל קשורה לצריכת מזון ולהשמנה.

להרזיה תפקיד משמעותי בתועלת לבריאות הגוף, כולל השפעה חיובית על תפקודי מערכת הלב
ועל יכולות התמודדות נפשית. רוב תכניות הבריאות כיום מבוססות על עקרונות כגון איזון קלורי, ‘לאכול פחות ולהתעמל יותר’.

דרכים אחרות שהוצעו לבלימת הפרעות אכילה, תאווה למזון – הדחקת מחשבות (הימנעות ממחשבות על אוכל),
עבודה על תגובתיות (מניעת מזון לאחר שהוצג) לא הניבו הצלחה.

דרושות גישות חדשות למניעת הצורך המוגזם באוכל, שיהיו בעלות אפקט ארוך טווח על אוכלוסייה עם עודף משקל ו-BMI  גבוה.

הפרעות אכילה – ניסוי לבחינת טיפול בטכניקת EFT 

ניסוי שבוצע בשנים האחרונות בהשתתפות 96 מתנדבים בעלי עודף משקל או הפרעות אכילה,
בדק את השפעות טכניקת EFT על שליטה בתאווה לאוכל. תכנית ההדרכה הוכנה במיוחד לניסוי זה.

המטרות הספציפיות של הניסוי:

  • הכרת הפעולה ואופן ההשפעה של EFT .
  • מהי תאווה למזון ומה השפעתה של טכניקת EFT . רגשות ומזון.
  • השימוש ב-EFT למניעת הישנות, והשפעתה על מתח, רגיעה והשגת מטרות.

הדרכות EFT בוצעו במהלך 4 שבועות הניסוי בקבוצות של 15 איש, בקליניקה טיפולית,
על ידי מטפל מוסמך – 4 סדרות טיפול כל אחת למשך 2 שעות, עם עבודת בית.
הטיפול הסתמך על שיטת EFT שפותחה על ידי ג’רי קרייג.

המשתתפים היו גברים ונשים שנבחרו לאחר סינון קפדני – גיל ממוצע, לא סובלים מתופעות בריאותיות
כגון סכרת, או נשים בהריון, לא מקבלים טיפולים רפואיים המשפיעים על מצב הרוח,
לא חולי אנורקסיה נברוזה, לא קיבלו לאחרונה טיפול כלשהו כנגד תאווה למזון,
עם BMI  גדול מ- 25, ובעלי השתוקקות למזון מסוים.

לפני תחילת הניסוי נבדקו נתונים כגון הסביבה הדמוגרפית של המשתתפים.

המחקר עצמו בוצע במשך תקופה של חודשים, כשנקודות ההשוואה להתקדמות הניסוי היו:

  • לפני הניסוי;
  • אחרי הניסוי ;
  • 6 חודשים לאחר הניסוי ;
  • ו-12 חודשים לאחר הניסוי.

לא נעשה שימוש בווידאו (לשמירה על פרטיות), אך במהלך כל תקופת הניסוי התבקשו המשתתפים למלא דוחות הכוללים פרטים
על גובה, משקל, פרטים דמוגרפיים, ודוחות שהוכנו במיוחד עבור המחקר.

נלקחו בחשבון שלוש התנהגויות אכילה: איפוק קוגנטיבי, אכילה לא מבוקרת ואכילה רגשית.
כל המשתתפים קיבלו אפשרות לבחור מזון אחד מתוך רשימה של מזונות מלוחים,
מתוקים, פחמימתיים (כגון לחם ופסטה) ומוצרים המכילים קפאין.

הנחקרים התבקשו למלא שאלונים באופן רנדומלי. השאלונים הוכנו על פי שיטת הניקוד של סקלת     LIKERS
(לכל הפריטים מצורפת סקלת ניקוד של הגדרות – נמוכות עד לגבוהות).

 שאלונים

FCI  – שיטת מדידה מהימנה להערכת תאווה למזון: 28 פריטים מתוך 4 סקלות: שומן גבוה, מתוקים, עמילנים, ואוכל מהיר ושמן.

POF – מגדיר את ההשפעה פסיכולוגית של חיים בסביבה שבה מזון מפתה ומזין: 21 פריטים מסומנים. (מחבר המחקר הציע אפשרות כי להקניית שליטה על סביבה שבה מזון זמין יש השפעה על שמירה לאורך זמן של משקל).

revised restraint – בסקלה הזו ציון גבוה מציג דיאטה כרונית של התחלת והפסקת דיאטה, ללא שינויים גדולים במשקל. כפי הנראה קיים קשר בין תאווה למזון אובדן שליטה והפרעות אכילה.

 SA-45נועד להעריך 9 סימפטומים מתחומי הפסיכיאטריה: פסיכוטיות, חרדה, דיכאון, עוינות אישית, רגישות אובססיבית קומפלסיבית, מחשבות פרנואידיות, פוביות וחרדות:

PST :  אינדקס סימפטומים חיוביים שמצביע על מספר מקסימלי של סימפטומים מוצגים (תגובה שהיא יותר מ’בכלל לא’); GSI – אינדקס חומרה גלובלי – מציג את הסה”כ הסופי של ערך התגובה של הפרטים, תוך מתן משמעות לרמת הסימפטומים.

תגובות לניסוי

לניתוח תוצאות הניסוי נערכו בדיקות השוואה חוזרות ונשנות, תוך השוואה של נקודות זמן במהלך הניסוי.
לבדיקת התוצאות לאחר 12 חודשים היו זמינים 43 משתתפים.

לאחר 6 חודשים: ניכר שינוי משמעותי שהוכיח כי המטופלים הגיעו למשמעת נורמלית של צריכת מזון.
ניכרה ירידה משמעותית בסקאלת SA-45 )נסיגה במצוקה פסיכולוגית).

לאחר 12 חודשים: המבדקים הראו ירידה משמעותית ב BMI  ובמשקל.
לא היו שינויים משמעותיים בשאר הבדיקות לעומת בדיקות קודמות,
כאשר מרבית השינוי התרחש במשך ומיד לאחר הטיפול.

סיכום הניסוי 

בבדיקות  בקרה שבוצעו  במהלך ניסוי של 4 שבועות, ו-6 חודשים ו-12 חודשים לאחר הניסוי
(בהשוואה לבדיקות שנערכו לפני תחילת הניסוי), הוצגו תוצאות המעידות על השיפור במשך או לאחר 4 שבועות הניסוי,
או על שמירה על תוצאות חיוביות.

זהו המחקר הראשון שהציג תוצאות לטווח זמן של 12 חודשים, והוא מספק הוכחה מסקת
לצורך בהשקעה בתחום הטיפולים בשיטת EFT, על מנת ליצור בסיס עובדתי
היכול להציע כלים לתרפיה אלטרנטיבית (לא קלינית) לטיפול בבעיות ההשמנה העולמיות.

לקריאה על בולמיה

לקריאה נוספת על שיטת EFT